Bremerbergweg Biddinghuizen

Bremerbergweg Biddinghuizen
31 maart 2020 Ilona Winters

Bremerbergweg in Biddinghuizen

Als gevolg van schaalvergroting is sinds 2000 het aantal agrarische bedrijven in Flevoland fors afgenomen. De grond werd vaak door de buurman overgenomen en soms bleef de voormalige boer op zijn erf (met woonhuis en schuur) wonen. Ook werden de erven met een oppervlak van ca. 1 hectare verkocht aan mensen die ruimte zochten om te wonen en voor hun hobby’s: paarden, oude auto’s, kunstgalerie e.d. Maar volgens het bestemmingsplan mag er slechts 1 woning per erf zijn.

Als alternatief ontwierpen wij daarom dit familiehuis met één gezamenlijke voordeur en daarachter mogelijkheid voor meerdere woongedeelten voor broers, zussen, neven en nichten. Zelfstandig, apart en toch samen.

De bestaande woning is gerenoveerd, verbouwd en uitgebreid. Tussen deze woning en de voormalige schuur is een nieuw woongedeelte gebouwd met woonkamer, keuken, slaap- en badkamers; alles op de begane grond. In de voormalige schuur zijn garages, hobbyruimte en een gastenverblijf ondergebracht.

Door manier waarop de verschillende ruimten zijn geschakeld ontstonden ook buitenruimten met veel privacy bij de betreffende woonruimte. De karakteristiek van schuur met separaat woonhuis, een rood, flauw hellend dakvlak, kenmerk van de boerderijen in Flevoland, is bewaard gebleven.