De Wiekslag Dronten

De Wiekslag Dronten
17 oktober 2018 Ilona Winters

De Wiekslag

Een groep enthousiaste inwoners van de gemeente Dronten heeft in 2002 een vereniging opgericht voor gemeenschappelijk wonen voor vijftigplussers. De leden zijn uiteindelijk 10 jaar bezig geweest om een gebouw in Dronten te realiseren waar zij hun ideaal kunnen verwezenlijken: “Samen wonen onder één dak met behoud van privacy”. Dinsdag 12 april 2011 werd symbolisch de eerste paal geslagen voor de bouw van het appartementencomplex “De Wiekslag”. Duurzaam op het gebied van wonen, energie en materiaalgebruik was de leidraad bij de opdracht voor het ontwerp.

Voor dit complex is een energieconcept ontwikkeld waardoor de destijds geldende EPC verlaagd is van 0,6 naar 0,38. Het gebouw heeft geen aansluiting op het aardgasnet gekregen. De energie voor het verwarmen, douchen en koken komt uit bodemwarmte gecombineerd met solartubes en PV panelen. De eigenaar van het gebouw, Oost Flevoland Woondiensten, heeft in het gebouw ook een meetinstallatie aan laten leggen om de energiestromen te kunnen monitoren en over lange tijd in kaart te kunnen brengen.

De Wiekslag is gebouwd op een plek welke als reserveruimte is overgebleven na diverse wegomleggingen door uitbreiding van Dronten. Op basis van ruimtelijke studie is door ons bureau de massa en stedenbouwkundige structuur bepaald. In dialoog met de woongroep en woningbouwvereniging zijn de differentiaties in de afmeting van de 25 appartementen bepaald.

Het gevelbeeld aan de entreezijde van de appartementen wordt bepaald door een omloop, een soort weergang die beschutting bied en mogelijkheid tot burencontact. Aan de woonzijde is er meer privacy door de verspringende balkons en loggia’s. Het rood genuanceerde metselwerk geeft warmte in combinatie met de frisse uitstraling van witte kozijnen en gevelvullingen.