Het overleden kind Dronten

Het overleden kind Dronten
31 maart 2020 Ilona Winters

Monument voor het overleden kind

Een kind dat komt te overlijden. Het maakt niet uit hoe oud geworden. Dat geeft verdriet, veel verdriet.

Voor alle kinderen die geen eigen plekje hebben mogen krijgen op een begraafplaats, wordt er nu een plek gecreëerd om hen te herdenken. Een plekje waar hun naam gelezen kan worden, waar een herinnering geplaatst mag worden.

Door Steenhouwerij Van Ommen is een herdenkingssteen geschonken aan de Stichting Wereldlichtjesdag Dronten. De zuil is ongeveer 120cm hoog en is voorzien van een tekening. Om deze zuil een plek te geven waar een ieder kan herdenken, kan dromen en kan liefhebben zijn er elementen ontworpen welke de zuil omarmen.

De vorm van deze elementen komt voort uit de volgende vormenreeks:

De elementen vertegenwoordigen de symbolische waarde van het getal 3, waaronder Vader – Moeder – Kind(eren). Elk element heeft zijn eigen vorm, hoogte en invulling. Tezamen horen zij bij elkaar.

Vader is de grootste. De stoere, sterke man. Kinderen zien hem als stoeimaatje. Klimmen en klauteren op papa.

Moeder beschermt haar kind en wordt deels door de vader beschermt. Mama, daar waar je al je geheimen kwijt kan. De vrouw die met je meehuilt.

Kind. Omgeven door vader en moeder. Op deze plek de zitplek. Om dicht bij het verlies te zijn.

De elementen zijn gemaakt van CorTen-staal met elk hun eigen uitstraling. ‘Vader’ heeft beloopbare treden. ‘Moeder’ is de plek waar een herinnering geplaatst kan worden. Het ‘Kind’ is voorzien van een bankje.

Het geheel staat in een groene omgeving en de elementen zijn voorzien van beplanting. De plantenkeuze is gebaseerd op de kernwoorden die horen bij de uitgangspunten van de vormenreeks: Verbondenheid, Bescherming, Zachtheid en Gelaagdheid.