Woonhuis Elandweg Swifterbant

Woonhuis Elandweg Swifterbant
18 oktober 2018 Ilona Winters

Woonhuis Elandweg

De woningen bij de agrarische bedrijven in Flevoland voldoen niet meer aan de eisen van comfort en energiebesparing. Aanpassingen en renovaties kosten vaak zo veel dat een rekensommetje al gauw leid tot nieuwbouw. Zo ook aan de Elandweg bij Swifterbant in Oost-Flevoland, waar een bestaande, uit de jaren ’60 stammende bedrijfswoning van een akkerbouwbedrijf werd vervangen.

 

Kenmerkend bij agrarische woningen is de centrale rol van de keuken in het dagelijks leven. De ruimte fungeert als kantine, vergaderruimte, kantoor en ontmoetingsruimte. Vanuit deze gedachte is ook deze woning ontworpen. De voordeur zit niet aan de straatzijde maar aan de zijde van het erf. De logische plek wanneer je je auto of fiets op een boerenerf parkeert. Naast de voordeur zit ook de ‘dienstingang’, de toegang tot de bijkeuken waar de werkkleding hangt en de laarzen staan. Zo kan de nette én de vuile bezoeker snel in de woonkeuken komen.

Vanuit deze woonkeuken is er een magnifiek uitzicht op de omringende landerijen, maar kun je ook het erf en de toegang tot het erf in de gaten houden.