Woonhuis De Noord Dronten

Woonhuis De Noord Dronten
31 augustus 2017 Carla Renkema

Woonhuis De Noord

Na een kleine 40 dienstjaren, werd het door ons bureau in opdracht van Zonweringtechniek De Veluwe ontworpen karakteristieke bedrijfspand aan de Noord in Dronten in 2017 gesloopt. Het pand met showroom, werkplaats en kantoorruimte maakte plaats voor een woonhuis met kantoor en werkplaats. Een kleine functieverschuiving, maar verder grote verschillen. Niet alleen op het gebied van de vormgeving, maar ook omdat eisen op het gebied van bouwtechniek, duurzaamheid en energie in die vier decennia sterk veranderd zijn.

In verband met de toekomstige transformatie van het Hanzekwartier tussen het centrum en het station van Dronten zal deze locatie een nieuwe impuls krijgen: als bedrijfspand met daarboven een levensloop bestendige woning.

Voor een deel van de gevels van dit gebouw wordt gebruik gemaakt van een bijzondere steen, afkomstig van Petersen Tegl A/S uit Broager in Denemarken. De stenen worden met de hand gemaakt uit rood en blauw bakkende klei en zijn uitzonderlijk lang en smal: 528 mm lang en 37 mm dik. Door de glans, kleur en onregelmatige vorm lijkt het erg op ‘slate’, leisteenstroken welke in Schotland veel worden gebruikt voor muren en daken. Deze langwerpige, met de hand gemaakte stenen zijn allemaal verschillend en hebben een heerlijk ruig karakter. De details van de aansluitingen, ook met de verdekte zonwering bij de ramen, zijn zorgvuldig uitgewerkt. Het besloten karakter van de naar de daktuin getilde boomkroon geeft een gevoel alsof je nog met vakantie in je villa in Zuid-Frankrijk bent: Mediterrannee Du Noord!