St. Margarethagilde Dronten

St. Margarethagilde Dronten
31 maart 2020 Ilona Winters

Woonhuis aan de St. Margarethagilde

Een kangoeroewoning is een woning waarin twee aan elkaar gekoppelde, zelfstandige woningen of wooneenheden zijn opgenomen. De woningen hebben een inpandige verbinding en vaak wordt er gemeenschappelijk gebruik gemaakt van de bijkeuken en berging. Deze woningen worden meestal gebouwd en gebruikt om op een informele wijze (mantel)zorg te kunnen geven binnen de familiesfeer. Je kunt hierbij denken aan zorg voor ouders of familieleden met een handicap die dan toch zelfstandig wonen.

 

Vroeger kwam vooral in de agrarische sector de kangoeroewoning voor, waarbij de kleinere wooneenheid dienst deed als startwoning voor de bedrijfsopvolger of als seniorenwoning voor de (groot)ouders. Kangoeroewoningen worden om die reden ook wel generatiewoningen genoemd.

In de Drontense wijk De Gilden bouwde ons bureau deze kangoeroewoning voor een familie van drie generaties. In de woning is rekening gehouden met privacy voor deze generaties, maar ook de mogelijkheid om de ruimten flexibel te gebruiken. En uiteraard worden enkele ruimten en techniek samen gedeeld. Hierbij horen woorden als ‘oppas voor de kinderen’ en ‘mantelzorg’. Maar het belangrijkste is contact en zorg voor elkaar.

Het huis en de tuin zijn in harmonie. Het groen van de tuin steekt prachtig af tegen het terracotta pleisterwerk van de woning. Deze tuin is ontworpen en aangelegd door Anno2000-Tuinen.