BEGRAAFPLAATS DE WISSEL

Dronten

Vormgevingselement

Een plek van liefde en verdriet….

  • LocatieDe Wissel, Dronten
  • Aantal huizen/appartementenHerdenkingsmonument
  • Verdiepingen15 m²

Herdenken

De begraafplaats is niet een plek waar je graag naar toe gaat. Het is veelal een plek waar verdriet en pijn overheerst. Des te mooier is het om een bijdrage te mogen leveren om er toch een fijne plek van te  maken.

Op de begraafplaats van de gemeente Dronten hebben wij meerdere bouwwerken mogen realiseren.

Urnenzuilen

Een geliefde cremeren. Iemand die niet begraven wilde worden. Een mooie urn, maar niet voor in huis.

Daarvoor zijn op begraafplaats De Wissel urnenzuilen gerealiseerd. Een mooie plek boven de grond. Waar iedereen heen kan. Om te gedenken, lief te hebben en troost te vinden.

De zuilen hebben een vierkante vorm en zijn opgetrokken uit baksteen strips. De zuilen bieden elk plaats aan 40 urnen.

De basis van de zuilen is robuust opgetrokken. Door het gebruik van diverse steendiktes ontstaat er een duidelijk basement. Een verwijzing naar de beginfase van het leven. Zoeken, uitproberen, schoppen, wringen. De zoektocht naar jezelf.

Het middendeel, de schacht, is gestructureerd opgebouwd. Evenwichtig. Balans in je leven. Het ‘op de rit’ hebben.

Het kapiteel, de bekroning van het leven. Fragiel en verfijnd. Een kanten randje. Het leven wordt steeds kwetsbaarder. Door het metselwerk een open karakter te geven ontstaat er een verbinding met de hemel.

 

Knipscheer-850x850-2

Of zijn de spiegeltjes juist een reflectie op het leven……

Harmonie: evenwicht in alles

Monument voor het overleden kind

Een kind dat komt te overlijden. Het maakt niet uit hoe oud geworden. Dat geeft verdriet, veel verdriet.

Voor alle kinderen die geen eigen plekje hebben mogen krijgen op een begraafplaats, wordt er nu een plek gecreëerd om hen te herdenken. Een plekje waar hun naam gelezen kan worden, waar een herinnering geplaatst mag worden.

Door Steenhouwerij Van Ommen is een herdenkingssteen geschonken aan de Stichting Wereldlichtjesdag Dronten. De zuil is ongeveer 120cm hoog en is voorzien van een tekening. Om deze zuil een plek te geven waar een ieder kan herdenken, kan dromen en kan liefhebben zijn er elementen ontworpen welke de zuil omarmen.

Verbondenheid, Bescherming, Zachtheid en Gelaagdheid

De vorm van deze elementen komt voort uit de volgende vormenreeks:

De elementen vertegenwoordigen de symbolische waarde van het getal 3, waaronder Vader – Moeder – Kind(eren). Elk element heeft zijn eigen vorm, hoogte en invulling. Tezamen horen zij bij elkaar.

Vader is de grootste. De stoere, sterke man. Kinderen zien hem als stoeimaatje. Klimmen en klauteren op papa.

Moeder beschermt haar kind en wordt deels door de vader beschermt. Mama, daar waar je al je geheimen kwijt kan. De vrouw die met je meehuilt.

Kind. Omgeven door vader en moeder. Op deze plek de zitplek. Om dicht bij het verlies te zijn.

De elementen zijn gemaakt van CorTen-staal met elk hun eigen uitstraling. ‘Vader’ heeft beloopbare treden. ‘Moeder’ is de plek waar een herinnering geplaatst kan worden. Het ‘Kind’ is voorzien van een bankje.

Het geheel staat in een groene omgeving en de elementen zijn voorzien van beplanting.

Knipscheer-850x850-2

De plantenkeuze is gebaseerd op de kernwoorden die horen bij de uitgangspunten van de vormenreeks: Verbondenheid, Bescherming, Zachtheid en Gelaagdheid.

Bekijk meer foto’s

Bekijk meer foto's

Bekijk ook deze
projecten eens

Wij staan altijd klaar voor nieuwe projecten. Heeft u een geweldig idee en heeft u hulp nodig bij de realisatie? We komen graag met u in contact.