ONTMOETINGSPARK BUITEN!

Dronten

Vormgevingselement

Ontmoeten in het groen

  • LocatieDe Dukdalf, Dronten
  • Aantal huizen/appartementenDierenweide met stallen en horeca
  • Verdiepingen434 m²

De groene weide

In het centrum van Dronten ligt al sinds het ontstaan een groene weide. Een weide waar diverse dieren vrij rondlopen.

De bestaande gebouwen waren meer dan 40 jaar oud. Bouwkundig niet meer in goede staat. Geen plek meer waar de dieren een prettig verblijf hadden. Met de verkoop van een stuk grond kwam er een klein budget vrij om de stallen te kunnen gaan vervangen.

Naast het vernieuwen van de stallen is er ook een nieuwe stedenbouwkundige inrichting gemaakt. Met de transformatie van het bedrijventerrein naar een woongebied is het park een verbindende factor voor de langzaam verkeer route naar het winkelgebied. Door deze route aan te brengen konden de gebouwen meer toegankelijk worden en midden in het park worden geplaatst. Door de nieuwbouw naast de bestaande stallen te realiseren kon het dierenpark gewoon open en toegankelijk blijven en hoefden de dieren niet verplaatst te worden tijdens het bouwproces.

Boerenstal

De boerenstal is het uitgangspunt geweest voor het ontwerp. Het budget was niet ruim en de meeste wensen wilden we allemaal in vervulling laten gaan. Stalen spanten met een houten gevelbekleding zorgt voor een relatief eenvoudige bouwwijze. Het hout is voorzien van een zwarte afwerklaag. Het hout is zo onderhoudsarm en staat garant voor een lange levensduur. Het dak is voorzien van sandwich-dakplaten met de uitstraling van een traditioneel felsdak. De goten zijn geheel afgetimmerd, waardoor er een strakke afwerking ontstaat. Simpel in uitstraling, rijk in uitvoering. Het resultaat van een goed en doordachte detaillering.

Knipscheer-850x850-2

Het plein is echt een ontmoetingsplein geworden. Aan de overkant van het dierpark ligt de jeu-de-boules baan. Deze wordt actief gebruikt. Ook het naastgelegen grasveld is een vaste plek voor buitensporten.

Harmonie: evenwicht in alles

Mens en dier ontmoeten elkaar

Het resultaat zijn twee ‘schuren’ op een plein. De ene ‘schuur’ is het onderkomen voor het gevogelte. De andere voor bezoekers en de boerderijdieren. Op de kop aan het plein is een theehuis gerealiseerd. Binnen bij Buiten!. Hier kan genoten worden van een kopje koffie of thee met een lekkere versnapering van lokale producten. De achterzijde is de stal van het dierenpark. Opslag van voer en hooi. Separatiestallen. Knuffelhokken en dierenverblijven.

Door de twee stallen haaks op elkaar te situeren ontstaat er een binnen terrein. Hier zijn twee nieuwe volières neergezet. Vanaf dit binnenterrein wordt de stal ook ontsloten en kan er contact gemaakt worden met de geitjes. Wanneer er geen beheerder aanwezig is kan dit binnenterrein afgesloten worden. Het theehuis en een deel van de kippenschuur blijft altijd bereikbaar.

Zo is een vervallen en verborgen dierenweide omgetoverd naar een open en toegankelijke ontmoetingsplek.

Bekijk meer foto’s

Bekijk meer foto's

Bekijk ook deze
projecten eens

Wij staan altijd klaar voor nieuwe projecten. Heeft u een geweldig idee en heeft u hulp nodig bij de realisatie? We komen graag met u in contact.