Wildrijck Dronten

Wildrijck Dronten
31 maart 2020 Ilona Winters

Landgoed Wildrijck in Dronten

In de ruimtelijke ordening van Nederland is in de afgelopen decennia een nieuw fenomeen toegevoegd om de ontwikkeling van ‘nieuwe natuur’ mogelijk te maken: het landgoed. Hierbij is de achterliggende gedachte dat door het verkopen van een privé gedeelte van dit landgoed geld wordt gegenereerd om voor het resterende terrein een gevarieerde natuuromgeving kan worden gemaakt voor wandelaars en natuurvorsers.

Ook in de gemeente Dronten bestaan hiervoor mogelijkheden, vooral in de omgeving van Roggebotsluis. In de pioniersfase van de polder zijn op de voormalige zandplaten van de Zuiderzee uitgestrekte bossen aangeplant. Aan de rand van de bossen zijn plaatsen aangewezen waar nieuwe landgoederen kunnen worden gerealiseerd op verschillende manieren. Aan de westelijke zijde van het Roggebotbos ligt op de overgang van bos naar gemengde bedrijven van akkerbouw en veeteelt zo’n nieuw landgoed: Wildrijck.

Op dit goed is een statig hoofdgebouw gerealiseerd met een markante en imposante kap. Het in opdracht van Hedibouw BV uit Dronten gemaakte ontwerp is verankerd in het landschap. Het woonhuis, op de scheiding tussen bos en polderlandschap, biedt een schitterend uitzicht en zonsondergang boven de akkers.